Lyskunstværk skinner over Sydhavnen

Kunst bliver et centralt omdrejningspunkt for Aarhus’ nye dynamiske og urbane samlingspunkt Sydhavnskvarteret, og nu er kunsten også rykket ind i udviklingsarbejdet via værket Kulørpoesi Over Havnen, der er en udsmykning af områdets byggekraner.


To røde byggekraner har siden starten af 2022 stået som et tydeligt tegn på den igangværende byudvikling på Sydhavnen, hvor Aarhus’ nye dynamiske og urbane samlingspunkt Sydhavnskvarteret tager form.


Den nye bydel vil blive et helt særligt sted, hvor blandt andet kunsten får en fremtrædende rolle, men vi skal ikke vente på, at bygningerne er opført, og kranerne er pillet ned, før områdets kreative nerve vil skinne igennem. Faktisk har kunsten nu indtaget den ene kran.


Kulørpoesi Over Havnen er titlen på et lyskunstværk, som entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard har fået monteret på den ene kran på Sydhavnen, og snart udvides værket også til den anden. Bag værket står lyskunstneren Hans E Madsen, der er en kendt skikkelse i det aarhusianske kunstnermiljø:


- Der er monteret 22 LED-lysstofrør på selve kranarmen, og når jeg er færdig med at udsmykke den anden kran, kommer en farveskala på i alt otte nøje designede farver i spil. Farvespillet opstår via monterede farvefiltre omkring lysstofrørene, som giver de helt rigtige nuancer, og som i sin helhed vil afspejle landskabets farver, fortæller Hans E Madsen.


Hos A. Enggaard glæder man sig over det nye værk, der lyser op om aftenen og igen i morgentimerne. Værket er med til markere, at Sydhavnskvartet får en helt særlig identitet, siger salgs- og udviklingschef Peter Thorsgaard:


- Sydhavnskvarteret udvikles frem mod 2025, men det er afgørende for os, at den kreative nerve, der længe har kendetegnet området, og som kun bliver forstærket i den nye bydel, også skinner igennem, mens vi udvikler. Derfor iværksætter og understøtter vi løbende flere forskellige både blivende og midlertidige kunstnere og kunstprojekter, og Hans E. Madsens nye lysværk er et fantastisk eksempel på, hvordan man kombinerer byudvikling og kunst.


Den nye bydel vil bygge videre på Sydhavnens kreative miljø ved både at skabe gode rammer om nogle af områdets eksisterende kunsterne samt ikke mindst ved at arbejde med kunst i infrastrukturen og tilføje nye kreative aktører som fx Det Jyske Kunstakademi og Aarhus Billedkunstcenter.


Om kunstner Hans E Madsen

Hans E Madsen blev færdiguddannet fra Aarhus Kunstakademi i 1982 i maleri og var senere med i den Aarhus-baserede kunstnergruppe Solkorset. Han har udsmykket Marselisborg Gymnasium, Hasle Skole, Læssøesgades Skolens Skaterpark og pudsigt nok også et lyskunstværk til den gamle bro på Sydhavnen i forbindelse med Aarhus Festuge i 2005. Hans E. Madsen har i mange år haft sit kunstneriske virke i Aarhus og er i dag bosiddende i København.