Blixens vinder Årets Byggeri 2019 i katagorien Erhverv

Det rå, men venlige multikulturhus Blixens i ghettoområdet Gellerup ved Aarhus er et af tre vindere af Årets Byggeri 2019.


Arkitektur - Samfund

Af Marie Larsen


For bare nogle få generationer tilbage var Gellerup ikke andet end et lille landbrug vest for Aarhus.

Så kom 60'erne og tilvæksten til Østjylland, og man byggede en arkitekttegnet modernistisk drøm i beton: Boliger, butikscenter, svømmehal, kirke og hotel.


Men så var det jo, at bebyggelsen blev svigtet af de ressourcestærke og sidenhen fik en række sociale udfordringer og et ghettostempel. Nu er Gellerupplanen dog under forandring igen: En række boligblokke er revet ned, andre renoveres, og så er over tusind kommunale arbejdspladser flyttet ind i nybyggede 'Blixens' på Karen Blixens Boulevard 7 i Brabrand.


Blixens er netop blevet kåret til Årets Byggeri 2019 i kategorien Erhverv. Dommerkomiteen bag Årets Byggeri udgøres af repræsentanter fra byggeriets forende aktorer, og prisen er den bredeste og mest alsidige pris i byggebranchen: En national hæderspris, som hvert år tildeles årets bedste og vigtigste byggerier ud fra deres samfundsmæssige og byggefaglige betydning.


Dommerkomiteen begrunder Blixens som Årets Byggeri 2019 i kategorien Erhverv med følgende:


- Det, at man placerer et multikulturelt erhvervsbyggeri og en lang række offentlige arbejdspladser i et ghetto-område, er noget, vi tror vil gavne Gellerup. Og vi tror, at det ligeledes vil gavne kommunens medarbejdere at være tættere på borgerne. Det er et karakteristisk byggeri og et ambitiøst bud på, hvordan man kan skabe gode kontorer med åbne døre til det omkringliggende samfund.


Foruden kategorien Erhverv består Årets Byggeri også af kategorierne Bolig og Åben, og i de kommende dage vil årets vindere i disse kategorier blive præsenteret.


Dommerkomiteen bag Årets Byggeri 2019: Formand Scott Hollingsworth (arkitekt, Hollingsworth Pack), Lene Espersen (direktør, Danske Arkitektvirksomheder), Henrik Garver (adm. direktør, FRI), Elly Kjems Hove (branchedirektør, DI BYG), Lars Storr-Hansen (adm. direktør, Dansk Byggeri), Palle Thomsen (adm. direktør, Danske Byggecentre) og Hans-Bo Hyldig (næstformand, Byggesocietetet).