Taffeltårnet & Høkergården -
Spritten,
Aalborg

Taffeltårnet og Høkergården er nogle af de første nye boligbygge-rier i det nyetablerede område ”Spritten” i Aalborg centrum.


Bygningernes arkitektur tager udgangspunkt i de eksisterende og frederede bygninger på Spritfabrikken. Dette for at skabe en sam-menhæng mellem de nye- og de eksisterende bygninger i det nye boligområde.


Taffeltårnet og Høkergårdens udtryk er blevet inspireret af Aalborg Akvavits snaps ”Taffel akvavit” og ”Høker snaps” både med hensyn til navn og farvekombinationer.


Taffeltårnet:

Bygningen rummer 29 ungdomsboliger og 15 seniorboliger, som har fælles tagterrasse på bygningens laveste del, samt 48 lejeboliger med egen altan. Bygningens primære mursten er rød - med en gul sandfarvet mursten indimellem, som danner et stribet udseende. På bagsiden af bygningen er svalegangen til ungdomsboligerne, som består af rødmalet beton facadevægge og gelænder, som harmo-nerer med den røde mursten, derudover er alle udvendige døre og vinduer i samme røde farve. Bygningen på det højeste punkt er 55 m og er i alt 16 etager højt. Taffeltårnet har vundet Aalborg kommunes bygningspræmiering 2021, præmieret for en fin genfortolkning af Sprittens fredede bygninger, overført til et nutidigt facadeudtryk.


Høkergården:

Bygningen har 12 etager og rummer: 93 ungdomsboliger, som har adgang til 2 fælles tagterrasser, 42 ejerboliger med egen altan samt 1.230 m² erhverv i stueplan, derudover rummer den også 1.300 m² stor kælder, depotrum og cykelparkering til alle beboerne i både Taffeltårnet og Høkergården. Høkergårdens primære mursten er sandfarvet, suppleret med grønne glaseret mursten, som danner et stiplet mønster. Facaden foran kældernedgangen samt svalegang-ene på bagsiden af bygningen samt alle udvendige døre og vinduer, er malet i den grønne farve, som harmonerer med den sandfarvede mursten og alu beklædningen i bygningens øverste del.


Alle altaner har udsigt over Aalborg by, park eller Limfjorden.


Begge bygninger er bygget efter BR15.

Byggeår
2019 - 2021
Ingeniør
Niras A/S
Bygherre
Himmerland Boligforening og Aalborg Ejendom ApS
Arkitekt
Årstiderne Arkitekter
Beliggenhed
Taffeltårnet: Akvavitvej 3-13,
Høkergården: Akvavitvej 21-29, 9000 Aalborg
Størrelse
Boliger - 14.900 m²
Erhverv - 1.230 m²
Kælder - 1.300 m²