International kunstner opfører blomstrende vægmaleri i nyt kontorhus på Østre Havn

Det spirer kraftfuldt og farverigt i den nye rå og raffinerede kontorbygning KANT på Østre Havn. Her har den italienske kunstner Agostino Iacurci netop lagt sidste hånd på et monumentalt vægmaleri i det store centrale trapperum. A. Enggaard, MOE og C.F. Møller Architects står bag det ny kontorhus, der står klar i løbet af foråret.


Senere på året slår et nyt, moderne kontorhus med navnet KANT på hjørnet af Nyhavnsgade og Musikkens Plads i Aalborg dørene op. Aktuelt er der fuld fart på klargøringen af de nye lokaler til de kommende lejere, og i den forbindelse har man gennem de seneste uger arbejdet på højtryk med et nyt vægkunstværk, som alle husets kommende lejere vil kunne opleve.


Allerede i sommeren 2021 startede planlægningen af kunstværket i samarbejde med Lars Bonde, som er indehaver af VÆG Contemporary Art Gallery i Aalborg. Den konkrete væg er mere end 20 meter høj og fem meter bred – og kan ses fra alle bygningens 6 etager. Udfordringen har bl.a. været at skabe et værk, som kan opleves fra forskellige vinkler og perspektiver – og som tilfører en dimension til et stilrent rum.


- Det er altid godt, når man specifikt indtænker kunsten fra start. Det er desværre ikke altid tilfældet. I udgangspunktet er mulighederne jo legio. Lysinstallation, keramisk relief, maleri etc. Det handler om at få defineret ’det kreative rum’. Hvilken energi skal rummet have?, lyder det fra Lars Bonde.


Han suppleres af Søren Tortzen, afdelingsleder C.F. Møller Architects:

- Ønsket har været, at kunstværket bliver det bærende i rummet, kun suppleret af en skulpturel ståltrappe der fører en helt op i Sky Lounge på øverste etage. Fra trappen og reposerne vil man kunne opleve kunstværket i mindre bidder og helt tæt på.


Også bygherre og totalentreprenør på KANT A. Enggaard glæder sig over det det nye værk, der er et udtryk for virksomhedens fokus på kunst i byudvikling.


- Kunst er et vigtigt element for os, når vi udvikler bydele og det gælder både i og på bygninger og i byrum. I den forbindelse allierer vi os med dygtige og kreative mennesker, og det er altid fantastisk at se, hvordan deres visioner og evner kan bidrage til at gøre nye bydele, byrum og bygninger mere levende og attraktive, siger afdelingschef i A. Enggaard Anton Hessellund.


Italiensk kunstner – lokal botanik

Til udarbejdelsen af kunstværket faldt valget på italienske Agostino Iacurci, som bl.a. er kendt for at udforske ’havemaleri’ – et tilbagevendende tema i vægdekorationer i romersk interiør. Han skaber ofte idealiserede grafiske udtryk, der kan minde om ornamentik. En fabulerende over nærmest arketypiske motiver af botanik.

Konkret tager Iacurci afsæt i den beplantning, som er i området omkring KANT-bygningen og åudløbet videre op i Karolinelund. Efter research med hjælp fra naturvejleder Esben Buch og landskabsarkitekt Karen Luise Winther Høgsbro, har kunstneren valgt et motiv med seks planter, der findes i nærområdet: Hamp hjortetrøst, kattehale, gul iris, eng nellikerod, gul frøstjerne og hulkravet kodriver.


Værket har fået titlen: ’The Garden of Aalabur’ med reference til fjordens betydning for byens historik og med brug af Aalborgs oprindelige navn fra de første mønter, som blev slået tilbage i 1035 (Alabu – Aalabur). Navnet er kommet af áll, der er en form for smal strøm eller sejlrende.


FAKTA - Agostino Iacurci (f. 1986 Foggia, Italien) Pt. bosiddende i Bologna.

Uddannet fra Visual Art på the Academy of Fine Arts i Rom.

Hans praksis omfatter en række discipliner og medier – primært maleri, tegning, grafik, skulptur og installationer. Herunder også et omfattende virke med udendørs vægmaleri

Udstillet solo- og gruppeudstillinger på gallerier i bl.a. New York, Mexico City, Berlin, Milano, Rom.

Åbner soloudstilling’ ’Alien Horti Picti i Berlin 16. marts 2023 på galleri Robet Grunenberg.

Agostino Iacurci har opført en lang række markante vægmalerier og installationer rundt om i verden – bl.a. Ludwigs-Hack-Museum, Ludwigshafen, Tyskland (2021); Life is Beautiful, Las Vegas, USA (2021); Principal Place, London, England (2020); Yakutsk Biennale, Yakutsk, Rusland (2017); Distrito Tec University, Monterrey, Mexico (2016); Govind Puri Metro Station, New Delhi, Indien (2016); Istituto Mario Penna, Belo Horizonte, Brasilien (2014); Fubon Art Foundation, Taipei, Taiwain (2012).


Agostino er også anerkendt for sit grafiske arbejde – bl.a. for samarbejder med internationale brands og medier som Apple, Adidas, Hermès, Einaudi, Herman Miller, Penguin books, Starbucks og The New Yorker. Desuden har han gennem en årrække fast lavet illustrationer for den store italienske avis La Repubblica.