Byudvikling med fællesskabet i centrum: Ny og populær Aarhus-bydel med 846 boliger står færdig

Entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard har i foråret afleveret de sidste 280 boliger i den nye Aarhus-bydel Skejbyen. Alle er allerede udlejet. Skejbyen, der er opført i samarbejde med PKA, rummer desuden meget mere end boliger og er et godt eksempel på A. Enggaards fokus på at udvikle hele bydele med fokus på byliv, fællesskab og attraktive byrum.

Over de senere år har A. Enggaard sammen med PKA opført en helt ny bydel i Vejlby ved Aarhus med hele 846 lejeboliger og masser af muligheder for at dyrke fællesskabet. Området er døbt Skejbyen, og de første lejere flyttede ind i marts 2020. Nu har A. Enggaard så afleveret bydelens sidste 280 boliger, der allerede er fuldt udlejede.

For A. Enggaard har ambitionen været at skabe en bydel i bevægelse. Derfor besluttede de tidligt at renovere en eksisterende sportshal og forvandle den til et stort fælleshus, HALLEN, som nu er områdets centrale samlingspunkt. Her har beboerne fri adgang til en moderne sportshal, cykelværksted, lounge, to gæsteværelser og caféen JA TAK Spisehus, der drives af en ekstern forpagter.

På tværs af de 11 karréer snor sig en grøn kile med blandt andet spiselige planter, der indbyder til, at beboerne kan trække udenfor og mødes til hyggelige stunder, når vejret er godt. Jakup Sjostein, der er projektudviklingschef i A. Enggaard, er stolt af projektet, der nu kan bindes en rød sløjfe på.

- Jeg synes, vi er lykkes med at lave en helstøbt bydel, der indbyder til fællesskab og et aktivt byliv – ikke mindst på grund af HALLEN, hvor man for eksempel kan mødes på tværs af karréerne og dyrke sport. En række lokale sportsforeninger har nemlig lejet sig ind i HALLEN, så beboerne har mulighed for at gå til forskellige sportsgrene om aftenen og i weekenden – lige i deres egen baghave. Derudover samarbejder vi med Idrætscenter Aarhus, der lejer sig ind i dagtimerne, når HALLEN alligevel står tom. Så sportshallen er i høj grad med til at sikre, at der altid er liv i området, fortæller Jakup Sjostein og fortsætter:

- Caféen er en anden ting, som er med til at give bydelen puls. Her kan man invitere venner og familie på kaffe, øl eller en let anretning, og om sommeren bliver der åbnet for udeservering, så man kan nyde sine forfriskninger med udsigt til de grønne fællesarealer og følge med i aktiviteterne på den udendørs multibane, der ligger tæt på fælleshuset.

Bylivsforening som den røde tråd

Som i mange andre af A. Enggaards byudviklingsprojekter er der i Skejbyen oprettet en såkaldt bylivsforening med en tilknyttet app til mobilen, hvor beboerne kan se og tilmelde sig kommende aktiviteter i området. Vel at mærke aktiviteter, som beboerne selv tager initiativ til – for eksempel fællesspisninger, gåture eller brætspilsaftener. Derudover har beboerne adgang til to delebiler, som A. Enggaard har tegnet abonnement på via firmaet TADAA!

Den nye Aarhus-bydel, der ligger i et naturskønt område kun fem kilometer nord fra centrum, er udviklet specielt til en yngre målgruppe bestående af studerende og såkaldte settlers – altså unge karrieremennesker på 25+, der er ved at etablere familie, og som typisk har råd til at leje de største lejligheder med enten tre eller fire værelser. I karré 11 og 12, der netop er afleveret, og som kun består af boliger med et og to værelser, har A. Enggaard gjort en ekstra indsat for at skabe et godt fællesskab blandt beboerne, der i overvejende grad er studerende, og som derfor ofte bor alene.

- I kælderen under den ene af karréerne har vi lavet en række aktivitetsrum forbeholdt beboerne i netop karré 11 og 12. Vi kalder stedet for The Concrete Club, og her kan de unge dyrke det gode naboskab med for eksempel brætspil, filmhygge eller yoga. Tanken er, at de studerende skal have nem adgang til nogle sociale rammer, så vi forhåbentlig kan være med til at forebygge ensomhed blandt de unge, fortæller Hanne Kræn, der er bylivsudvikler hos A. Enggaard.

Størstedelen af de 846 boliger i Skejbyen ejes og udlejes af PKA og A. Enggaard i fællesskab, mens 115 boliger er almene boliger, der ejes og administreres af boligselskabet Lejerbo.

A. Enggaard fejrer 20 års jubilæum i Aarhus

Nyhed: 19. april 2024

Det er nu 20 år siden, at entreprenørvirksomheden A. Enggaard etablerede sig i A…

Se nyhed

A. Enggaard skal opføre markant bygning til havvandsvarmepumpe

Nyhed: 12. marts 2024

Det bliver et hold bestående af A. Enggaard, C.F. Møller Architects og Viborg In…

Se nyhed