A. Enggaard og PKA skal udvikle ikonisk fængsel til ny bydel

Entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard og pensionskassen PKA har sammen indgået en købsaftale med Freja ejendomme om det nedlagte Vridsløselille Fængsel i Albertslund, der skal transformeres til en helt ny, levende bydel med fokus på fællesskab, bæredygtighed og foreningsliv.

Det bliver den jyske entreprenør og byudviklingsvirksomhed A. Enggaard og pensionskassen PKA, som får ansvaret for omdannelsen af det ikoniske Vridsløselille Fængsel. Det står klart efter parterne i regi af det fælles selskab PKAE har indgået en købsaftale med statens ejendomsselskab, Freja ejendomme, der overtog den 160.000 kvadratmeter store grund midt i Albertslund tilbage i 2016, hvor den sidste fange forlod fængslet.

Grunden skal over den kommende årække omdannes til en bæredygtig og levende bydel, der foruden nye boliger, som tilgodeser alle aldersgrupper, skal være præget af fællesskaber og foreningsliv, og hos A. Enggaard ser man frem til at tage arbejdshandskerne på.

- Vi er glade for, at vi sammen med PKA har indgået en aftale om en så attraktiv og historisk grund som Vridsløselille Fængsel, der ligger i hjertet af Albertlund. Vi ser meget frem til det videre samarbejde med blandt andre Albertslund Kommune og Freja ejendomme om byudviklingen af området, så vi kan få skabt de rette rammer for en ny og levende bydel med attraktive boliger, fællesfaciliter og indbydende by- og uderum, fortæller projektudviklingschef i A. Enggaard, Morten Løgsted.

Bydelen kommer til at bygge videre på nogle af de kvaliteter, som området i forvejen besidder, blandt andet ved at kigge på mulighederne for at transformere dele af det ikoniske byggeri og indtænke hensyn til de værdifulde grønne områder i bydelen. Hos PKA glæder man sig også over projektet.

- Albertslund gennemgår en rigtig positiv udvikling i de her år. Byen har et levende forretnings- og kulturliv, og vi er kun en halv time fra Rådhuspladsen i København. Sammen med A. Enggaard ser vi frem til at skabe en sammenhængende bydel med fokus på fællesskab, bæredygtighed og foreningsliv. Den kommer til at rumme boliger til alle aldre, og den skal bidrage til den omkringliggende by, så naboerne og foreningslivet i Albertslund også får glæde af området, siger administrerende direktør i PKA, Jon Johnsen.

I Albertslund Kommune er man også glad for udviklingen. Borgmester Steen Christiansen siger:

- Det er rigtig glædeligt, at der nu kommer yderligere gang i udviklingen af grunden med Vridsløseslille Fængsel. Med den centrale placering i hjertet af byen og de kulturhistoriske værdier er der alle muligheder for at skabe et attraktiv bydelskvarter, der viser vejen til bæredygtige boliger og nye fællesskaber, som bliver helt unikt i hovedstadsområdet. Vi ser frem til samarbejdet med de nye ejere og Freja om udviklingen af grunden.

Omdannelsen af Vridsløselille Fængsel bliver endnu et stort, fælles byudviklingsprojekt i rækken for A. Enggaard og PKA. Senest har parterne skudt gang i udviklingen af en ny bydel på den gamle slagterigrund i Odense, mens samarbejdet også tæller nye bydele som Brokvarteret og Skejbyen i Aarhus samt dele af det nye godsbanekvarter i Aalborg.

Respekt for historien

Selvom aftalen mellem Freja ejendomme, PKA og A. Enggaard nu er på plads, vil der gå lidt tid, før det første spadestik kan tages. Freja ejendomme og Albertslund Kommune har nemlig igangsat en arkitektkonkurrence i form af et parallelopdrag mellem fem arkitektteams.

- De fem forslag skal indeholde en udformning af landskab og bebyggelse, samt transformation af den bevaringsværdige del af den eksisterende bebyggelse. Det gælder bla. den berømte port, samt den gamle fængselskirke med det karakteristiske spir. Det er hensigten, at de bedste elementer af parallelopdraget skal indgå i den samlede masterplan for hele fængselsgrunden. Vi ser frem til at følge A. Enggaard og PKA realisere den fremtidige masterplan over de kommende år, og vi har stor tiltro til, at to så ambitiøse og erfarne aktører kan løfte denne store opgave, siger Lisbeth Nørskov Poulsen, udviklingschef i Freja ejendomme.

De fem arkitektteams præsenterer deres projekter ultimo august og medio september foregår der en samlet vurdering af projekterne.

- Vi ser frem til at se idéerne og visionerne samt indgå i den forestående dialog om udarbejdelsen af en masterplan. Vi har stor erfaring med udviklingen af hele bydele og ikke mindst arbejdet med at skabe den rette balance mellem at have respekt for historien og samtidig skabe en bydel, som lever op til moderne behov og krav, fortæller Morten Løgsted med henvisning til blandt andet Ceres Byen i Aarhus og Spritten i Aalborg.

Forude ligger flere års tæt samarbejde frem til lokalplanerne foreligger mellem henholdsvis PKA, A. Enggaard, Freja ejendomme og Albertslund Kommune om udviklingen af det store og yderst centrale område midt i Albertslund.

Lærlingesucces hos A. Enggaard forsætter, mens uddannelsesinstitution også ser lysere på fremtiden

Nyhed: 01. juli 2024

Struktører har længe været en mangelvare i den danske bygge- og anlægsbranche, o…

Se nyhed

Aarhus’ nye 26-etagers business tower har nået toppen

Nyhed: 21. juni 2024

Råhuset står færdigt, tagkonstruktionen er monteret, og dermed har Akson rundet…

Se nyhed