Første spadestik taget: Nu begynder opførelsen af ny bydel på ikonisk fængselsgrund

Torsdag den 30. maj var Albertslund Kommune, bygherrer og øvrige samarbejdspartnere samlet for at markere starten på opførelsen af den nye bydel Vridsløse på den tidligere fængselsgrund for statsfængslet i Vridsløselille. Markeringen er kulminationen på en lang og grundig forberedelsesproces, der sætter retningen for et af landets største aktuelle byggeprojekter. De første boliger ventes at stå klar til indflytning i 2026. 

I løbet af de kommende år vil op mod 1.600 nye boliger, grønne, rekreative oaser og hyggelige caféer samt forretninger i en ny levende bydel forme sig og smelte sammen med de ikoniske bygninger fra det tidligere statsfængsel i Vridsløselille. 

Torsdag var aktørerne bag det enorme byggeprojekt, herunder borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen, bygherrerne A. Enggaard og PKA samt en række repræsentanter fra den danske byggebranche, samlet til første spadestik på den ambitiøse transformation af fængselsgrunden i hjertet af Albertslund. Dermed er opførelsen af den nye bydel, Vridsløse, på den 160.000 kvadratmeter store fængselsgrund nu officielt skudt i gang efter flere års grundig forberedelse.

- Det er fantastisk, at vi nu endelig har taget første spadestik og dermed officielt kan tage hul på opførelsen af Albertslund nye bydel. Der er løbet meget vand gennem åen, siden de første visioner for denne ikoniske fængselsgrund blev præsenteret, og vi kan nu se frem til, at visionerne for alvor føres ud i virkeligheden. Der er tale om en helt særlig grund og nogle unikke bygninger, der indtager en central del af fortællingen om Albertslund, og jeg glæder mig over, at vi nu kan føre historien videre i form af en helt ny bydel, der vil komme hele Albertslund til gavn, siger borgmester Steen Christiansen fra Albertslund Kommune.

Bag udviklingen af den enorme fængselsgrund står entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard, Danmarks største arbejdsmarkedspensionskasse PKA og statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme. De har i tæt samarbejde med Albertslund Kommune og et rådgiverteam bestående af Cobe, WSP, Rambøll, COWI og Niras udarbejdet en masterplan, der beskriver rammerne og de ambitiøse visioner for udviklingen af Vridsløse. 

- Vi har sammen med Albertslund Kommune og med stor hjælp i form af gode input fra borgere, politikere og andre aktører skabt en fantastisk plan for udviklingen af en ny bydel, der respekterer og bygger videre på fængslets historie. Nu handler det så om at sætte handling bag ordene og udfolde visionerne i virkeligheden. Vi har allerede gennem de seneste par år arbejdet målrettet med at puste nyt liv i flere af de gamle bygninger, og vi glæder os til, at vi nu også kan begynde at tilføre bydelen sit nye islæt i form af spændende nye kvarterer med boliger, fællesfaciliteter, grønne samlingspunkter og erhvervslokaler, fortæller projektudviklingschef i A. Enggaard Morten Løgsted.  

 Han suppleres af Nikolaj Stampe, ejendomsdirektør i PKA:

- Vi er glade for at være med at skabe en bydel, hvor fokus først og fremmest er, at folk skal føle sig hjemme. Vridsløse bliver en bydel med et fællesskab, der både kommer til udtryk i det nære naboskab mellem områdets beboere og i større skala for hele kommunen. Målet er, at Vridsløse bliver der, hvor man har lyst til at mødes, uanset om man bor i bydelen, eller om man kommer fra andre dele af Albertslund og omegn, siger Nikolaj Stampe. 

Den nye bydel skal bindes sammen af grønne og rekreative områder præget af både ny og bevaret natur, der sammen med store dele af det gamle fængselskompleks - herunder fx hovedbygningen med den ikoniske grønne port, inspektørboligen - og kirken samt størstedelen af grundens øvrige bygninger bliver kernen i det nye område og ikke mindst et samlingspunkt for hele Albertslund og Storkøbenhavn. 

Udviklingen sker etapevis over den kommende årrække, og bydelen vil bestå af i alt seks forskellige kvarterer med hvert sit særpræg, som dermed vil henvende sig til mennesker, der er forskellige steder i deres liv. Der vil både være boliger til ældre, unge og ikke mindst til børnefamilier. De første boliger forventes at stå klar til indflytning i 2026.

Allerede nu er der dog skabt nyt liv på den gamle fængselsgrund. Parterne bag projektet har med udgangspunkt i de gamle fængselsbygninger etableret et nyt samlingspunkt for iværksætteri, kreativitet og fællesskab. Porten, som samlingspunktet hedder med henvisning til den ikoniske grønne fængselsport, huser en mangfoldig blanding af faste aktører såsom Slowburn Brewing Co-op, Pettersen & Hein, Hans Knudsen Instituttet, Riddlehouse Escape Rooms, ligesom Porten løbende danner rammerne om events som koncerter, festivaler, julemarkeder og meget mere. Læs mere på Porten.dk

Fakta: Fra fængsel til ny bydel
2016: Sidste indsatte forlader fængslet og fængselsdriften afvikles. 
2019: Kriminalforsorgen overdrager fængslet til Freja Ejendomme. 
2020: Albertslund Kommune og Freja Ejendomme igangsætter en arkitektkonkurrence i form af et parallelopdrag med fem deltagende teams.
2020: A. Enggaard og PKA indgår købsaftale med Freja Ejendomme.
2021: Med udgangspunkt i de gennemarbejdede forslag fra arkitektkonkurrencen udarbejder A. Enggaard, PKA og Freja Ejendomme i tæt samarbejde med Cobe, Rambøll, WSP og Albertslund Kommune et forslag til en masterplan for udviklingen af en ny bydel under navnet Vridsløse. 
2022: Forslag til masterplan afleveres til Albertslund Kommune og sendes i offentlig høring. 
2022: Masterplan for Vridsløse godkendes af Albertslund Kommunes kommunalbestyrelse. 
2023: Rammelokalplan godkendes af Albertslund Kommunes kommunalbestyrelse.
2023: Lokalplansforslag til Vridsløses første boligkvarter på den sydvestlige del af grunden behandles politisk. 
2023: Første lokalplan i Vridsløse-projektet, der dækker den sydvestlige del af grunden, godkendes endeligt af Albertslund Kommunes kommunalbestyrelse. 
2024: Første spadestik til den nye bydel tages. 
2026: De første nye boliger står klar til indflytning.

12 street art-portrætter af nordjyske kunstnere er blevet en del af Østre Havn

Nyhed: 07. juni 2024

I går var der fernisering på et nyt street art-værk i Aalborg, der portrætterer…

Se nyhed

Lokalplan baner vej for nyt kvarter med 578 attraktive boliger i Gellerup

Nyhed: 06. juni 2024

Tirsdag aften vedtog et næsten enstemmigt byråd i Aarhus en lokalplan for et omr…

Se nyhed