Åben udgravning for hele familien

Der bliver aktiviteter for både store og små – og lidt godt til ganen til alle, når bygherre A. Enggaard A/S og arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum sammen inviterer til åbent hus på den store jernalderudgravning i Sdr. Tranders lørdag 9. juni. Her skal A. Enggaard sammen med PKA opføre 300 nye boliger.

Arkæologerne vil dagen igennem lave rundvisninger på udgravningen, vise fund frem og fortælle om alt fra huskonstruktioner og begravelsesritualer til udgravningsteknikker og områdets kulturhistorie, så publikum får et godt indblik i, hvordan man levede, og hvordan man begravede de døde i området omkring Sdr. Tranders i århundrederne omkring Kristi fødsel (500 f.Kr. til 200 e. Kr.)

Bygherre A. Enggaard A/S stiller telte op, hvor man kan møde arkitekter og planlæggere og høre mere om de 300 ny boliger, der opføres på området. Bygherre har i samarbejde med museets arkæologer købt en udstillingscontainer, som – ikke bare lørdag 9. juni – men i hele byggeperioden vil formidle nyt om såvel byggeri som arkæologi.

Også for børn Man kan roligt tage hele familien med, for der er også masser af aktiviteter for børn denne lørdag. A. Enggaard stiller små gravemaskiner op, og museet arrangerer metaldetektorjagt og mulighed for at solde – det vil sige skylle og si jordklumper, så selv de mindste fund bliver opdaget. Skulle man blive sulten af anstrengelserne, er der pølser og sodavand til alle.

Allerede nu er der fundet både dyre- og menneskeknogler, potteskår, redskaber og smykker på udgravningen, og disse fund vises også frem på dagen. Det er ganske gratis at deltage – og man skal bare møde op.

Nye boliger A. Enggaard A/S opfører et nyt boligområde med 300 boliger mellem Gigantium og Aalborg Universitet i Aalborg Øst. Området udvikles sammen med PKA, hvor de som samarbejdspartner har stor andel i, at der i det nye boligområde er fokus på tryghed, naboskaber og ikke mindst byliv. Opførelsen af den nye bydel, der får navnet Tranders Høje, skal foregå sideløbende med Nordjyllands Historiske Museums udgravninger i området. Byggeriet er syvende etape og en videreudbygning af boligområdet Da Vinci-parken, som strækker sig over 35.000 m2 og fordeler sig på 200 rækkehuse og omkring 100 etageboliger.

A. Enggaard A/Ss vision for den nye bydel er at skabe en identitet, der afspejler de arkæologiske fund, som Nordjyllands Historiske Museum netop nu udgraver på grunden. Fundene stammer fra den ældre jernalders bopladser, som i årene omkring år nul dominerede hele området.

”Området er unikt på grund af dets jernalderfortid, og det har vi selvfølgelig med i vores planer for byggeriet. Netop temaet fra de tidlige bosætninger er også indtænkt i helhedsplanen for den færdige bydel blandt andet i form af navngivning af veje og brug af byggematerialer, der afspejler områdets historie”, siger projektudviklingschef Morten Løgsted fra A. Enggaard.

Udgravningen Mellem Gigantium og Sdr. Tranders undersøgte Nordjyllands Historiske Museum i 2005 forud for anlæggelsen af DaVinci-parken den vestlige del af en større jernalderboplads. Med nye byggemodninger i området vil A. Enggaard A/S nu berøre den østlige del af denne boplads. Her har udgravningen allerede afsløret omfattende kulturlag med indlejrede kridtgulve, stenlægninger, ildsteder og andre konstruktionsspor lavet af kridt. Den massive brug af kridt som bygningsmateriale gør, at især kulturlaget har meget gode bevaringsforhold for knogler. Arealmæssigt udgør jernalderlandsbyen cirka 7½ fodboldbane, og udgravningen, som vil løbe over de næste par år, vil være en af de største i museets historie.

Sydøstligt i det store fundområde er der fundet en mindre gravplads fra yngre romersk jernalder / ældre germansk jernalder (200-500 e. Kr.). Denne gravplads er fra samme tid som en stor landsby, der blev undersøgt vest for Sdr. Tranders ved Kiplings Allé. Landsbyudgravningen tolkes som en ældre udgave af Sdr. Tranders, og med de kommende udgravninger kan Sdr. Tranders historie føres 2.000 år tilbage.

Tid:

Åben udgravning 
Lørdag 9. juni 2018 kl. 10-15. 

Mødested: 

Skurvognene ved James Tobins Alle, 9220 Aalborg Øst. 
Over for Fakta. Bus 12 kører fra Aalborg Busterminal til James Tobins Alle. 

Fri entré / ingen tilmelding. 
Husk praktisk fodtøj.

12 street art-portrætter af nordjyske kunstnere er blevet en del af Østre Havn

Nyhed: 07. juni 2024

I går var der fernisering på et nyt street art-værk i Aalborg, der portrætterer…

Se nyhed

Lokalplan baner vej for nyt kvarter med 578 attraktive boliger i Gellerup

Nyhed: 06. juni 2024

Tirsdag aften vedtog et næsten enstemmigt byråd i Aarhus en lokalplan for et omr…

Se nyhed