Tre spadestik på Sydhavnen er første skridt til samling af byens kunst- og designaktører

Sydhavnskvarteret i Aarhus udvikler sig med hastige skridt, og nu er der blevet taget tre spadestik til de tre nye bygninger, der sammen med Aarhus Billedkunstcenter skal udgøre rammerne for en samling af Aarhus’ kunst- og designaktører. Her får Det Jyske Kunstakademi, VIAs designuddannelse, Lifestyle & Design Cluster samt en række nuværende aktører fra Sydhavnskvarteret til huse.

 

Etableringen af Sydhavnskvarteret nord for Jægergårdsgade er i fuld gang. Nu har området nået endnu en milepæl, da tre spadestik til tre nye bygninger, blev taget. 

 

De tre bygninger får nogle markante lejere i henholdsvis Det Jyske Kunstakademi, VIA University College, der flytter sin designuddannelse til de nye bygninger, samt Lifestyle & Design Cluster. I sammenhæng med de nye bygninger ligger også en eksisterende bygning, hvor Aarhus Billedkunstcenter får til huse. Derudover får Fabrikken Kasper Kjeldgaard, Guru Agency, Max Butke og Wired Fly som lejere: 

 

- Det er en meget stor gevinst både for byen, området og lejerne, at vi nu får samlet en række markante aktører inden for kunst og design på Sydhavnen. Det har været visionen for området, og med dagens spadestik er vi et stort skridt nærmere realiseringen, siger salgs- og udviklingschef i A. Enggaard Peter Thorsgaard.

 

Det Jyske Kunstakademi
Det Jyske Kunstakademi, der er en selvejende uddannelsesinstitution under Kulturministeriet, flytter fra de gamle bygninger i Mejlgade til en helt ny bygning, der er designet til at huse akademiets uddannelsesaktiviteter. Herfra er rektor Søren Taaning fuld af lovord om perspektiverne ved at samle byens kunst- og designaktører: 

 

- Aarhus har gennemgået en fantastisk udvikling de seneste år og har blandt andet, som mange andre storbyer, gået fra fokus på erhvervsturisme til kulturturisme. Samtidig står vi et sted, hvor vi som by fremadrettet skal byde på mere end bare shoppemuligheder i Aarhus centrum, men i højere grad også på kulturelle oplevelser og bydesign i særklasse. En samling af kunst- og designaktørerne i byen kan understøtte denne udvikling, og derfor er jeg meget begejstret for både visionerne bag og timingen for byggeriet. Vi bliver en del af et kreativt miljø, hvor vi i en transparent bygning smelter sammen med de øvrige aktører. Samtidig er Kulbroen medvirkende til, at bydelen åbner sig op, og at centrum forlænges ned i Sydhavnen. Jeg er derfor meget begejstret for projektet og ser spadestikket i dag som en markant milepæl i både vores og byens historie, siger Søren Taaning.

 

VIA University College - designuddannelsen
Hos VIA University College glæder uddannelsesdekan for de kreative uddannelser, Dorte-Pia Ravnsbæk, sig også meget til designuddannelserne flytter ind i de nye rammer. 

 

- Som uddannelsesinstitution er det helt afgørende for os, at vi er tæt på de miljøer, som vi uddanner til. Den nærhed får vi styrket i Sydhavnen, hvor vi i forvejen er til stede i Filmbyen med vores filmuddannelse Multiplatform Storytelling and Production. Jeg ser et stort potentiale i samspillet med de aktører, der flytter ind i Sydhavnen og vores studerende, der med deres viden og nysgerrighed er med til at drive ikke kun erhvervsudviklingen i Aarhus men i hele samfundet, siger hun.

 

Lifestyle & Design Cluster
Direktør i den nationale erhvervsklynge Lifestyle & Design Cluster, Betina Simonsen ser også frem til at få et stærkt brohoved i det kreative miljø i Århus:

 

- Vi vil gerne styrke vores del af det kreative miljø i Aarhus, hvor vi kan forbinde SMV’er inden for livsstilsbranchen med vidensinstitutioner.  De kan i endnu højere grad blive en del af de netværk, vi skaber og deltage i nogle af de innovations- og lærings-forløb, vi etablerer, siger hun. Hun suppleres af Head of Incubation ved Lifestyle & Design Cluster, Christian Chapelle: 

 

- Det er mange års arbejde, der nu har båret frugt, og jeg er utrolig stolt af, at Lifestyle & Design Cluster i fremtiden får egne rammer i Sydhavnen, hvorfra vi kan lave innovative udviklingsprojekter i tæt samarbejde med livsstilsvirksomhederne, vores videnspartnere og øvrige samarbejdspartnere. Med de nye rammer kan vi accelerere vores aktiviteter i Aarhus og blive endnu mere synlig med vores virksomhedsrettede udviklingsprogrammer indenfor f.eks. cirkulær økonomi, innovation, iværksætteri og netværksskabelse, siger han.

 

Lifestyle & Design Cluster er allerede til stede i området i kraft af nuværende faciliteter i Headstart Fashion House på Mindet 4.

Ny festival: City Vest kommer til at summe af musik og andre kulturelle aktiviteter

Nyhed: 27. februar 2024

Lørdag den 2. marts indtager musikere og andre kulturaktører City Vest i Gelleru…

Se nyhed

Flere butikker tror på fremtiden i City Vest og bliver samlet ved lille torv

Nyhed: 02. februar 2024

Tre butikker har fået nye placeringer i City Vest, hvor næsten alle butikkerne e…

Se nyhed